Projekti

Svitanja

Svitanja 2016

PLAVI MENADŽERI – projekt u ŽOG-u.

Ove su godine Žog-ice bile nositeljice čak dva projekta „Plavi menadžer“ (na inicijativu prof. Melite Jesih-Matić i prof. Irene Marije Vojvodić) koji su se provodili u ovom polugodištu. Jedan je dio djevojaka bio zaokupljen tematikom „Samoozljeđivanja“. Ovaj je projekt kulminirao dojmljivim okruglim stolom koji je bio u petak 28.11.2014. u 17h. Deset učenica škole sudjelovalo je u ovom projektu Plavoga telefona. Učenice su u nekoliko tjedana prisustvovale radionicama kako napraviti projekt i pomoći drugima. Primijetile su da među mladima postoji problem samoozljeđivanja ili samoranjavanja i odlučile nešto poduzeti. Cilj njihova projekta bio je educirati mlade o postojanju samoozljeđivanja; zašto se pojavljuje, kakvi su oblici, što učiniti.

Učenice su u subotu prije Okruglog stola napisale različite poticajne porukice i podijelile ih po svim učionicama tako da je svaki učenik dobio svoju porukicu.Porukice su zalijepljene i u prostorije zbornice. Ako ste se slučajno pitali odkuda te poruke sada znate, želja je bila poručiti da je svatko važan i bitan.Organizirale su Okrugli stol, pripremile su video prikaz u kojem su provele intervju s jednom osobom, a  jedan intervju prikazale su čitajući. Pokušale su prikazati viđenje osobe i kako se ona osjeća. Nakon toga postavile su nekoliko pitanja školskoj psihologinji IviBaričević; što napraviti kada vidimo nekoga tko to radi, postoji li neka poruka za mlade. Svi sudionici mogli su se uključiti u raspravu. Okrugli stol zatvorile su citatom izBiblije.

Učenice su pokazale iznimnu predanost i motiviranost u projektnom radu i zaslužuju sve pohvale!

http://djh.hrt.hr/propustili-ste-pogledajte/11411-plavi-menadzeri-07-01-2014

Drugi je projekt “Gimnazijalac”, također povezan s problemima djece u srednjim školama, pri kraju. Oba projekta bit će predstavljena na prezentaciji učeničkih projekata nastalih u okviru projekta „Plavihmenadžera“koja će se održati 19.12., od 17-19h, u prostorijama Chilloutke“, Ilica 15, Zagreb. Bit će nam izuzetno drago ako o ovome obavijestite uključene nastavnike te svojim prisustvom podržite svoje učenike. Veselimo se susretu na prezentaciji i druženju.
E-medica 2014. – projekt “ŠKOLA U BOLNICI”

Još je jednom u sklopu projekta „E-medica“ Žog imao svoje predstavnice na Smotri  „E-medice“ u Tuhlju, u 11. mj. ove godine. Treći se put (nemojmo zaboraviti reći zapaženo) Žog predstavio s temom: „Škola u bolnici“. Sara Razum i Nikolina Majdak (uz mentoricu prof. Irenu Mariju Vojvodić), zajedno  s učenicama Škole za primalje a u suradnji i s Medicinskom šolom iz Maribora, predstavile se projekt na kojem su radile prošlih mjeseci. Tematika koja je povezana sa školskom djecom koja ostaju dulje od tri tjedna u bolnici te im se nakon toga omogućuje pristup „Školi u bolnici“ bila je dobro istražena te lijepo prezentirana od djevojaka. Mariborčani su svoj dio (kako je takva vrsta škole organizirana u Mariboru) predstavili putem filma. Sara i Nikolina a i u konačnici svi prisutni (kojih je ove godine bilo oko 300) puno su naučili o organizaciji bolničke škole. Napomenimo samo da srednjoškolci i srednjoškolke nemaju mogućnost pristupa istoj pa ako znate za nekoga tko je, na žalost, hospitaliziran dulje a u srednjoj je školi, pomozite mu ili njoj koliko možete jer za školu moraju sve sami nadoknaditi. Naš je projekt također pohvaljen kao projekt s najviše učeničkih razmjena iskustava. Pa možda se i dogodine s nekom drugom temom vidimo na „E-medici“.

COMENIUS – treći susret ŠPANJOLSKA – TARRAGONA

Naše učenice i profesori sudjelovali su na trećem COMENIUS susretu u Tarragoni – Španjolska.

Comenius projekt Ženske opće gimnazije u medijima

Kako bismo javnost što detaljnije upoznali s projektom  naše škole “Vodič za teenegere” u kojem sudjeluju četiri zemlje: Francuska, Španjolskam Njemačka i Hrvatska – sakupili smo na jedno mjesto gdje ste sve mogli dobiti informaciju o ovom projektu.  21. listopada u emisiji: Turistički sandučić, Radio Sljeme Urednik: Anamaria Šnajdar  prezentiran je Comenius projekt naše škole.

IMG_0003

COMENIUS – 2. susret škola partnera u Francuskoj – St. Brieuc 02.- 09. travnja 2014. Multilateralno školsko partnerstvo u okviru “COMENIUS” projekata „A Journey through Europe. A Traveller’s Guide for Teenagers by Teenagers.

Učenice  Ženske opće gimnazije sjajnim prezentacijama  predstavile su Zagreb u Francuskoj u okviru međunarodne suradnje Comenius. Isplati se otvoriti i pogledati prezentacije. Uživajte!

Žogice na projektu Comenius u Francuskoj

ZAGREB AND GREEN TOURISM IN ZAGREB FOR DISABLED PEERS

ECO SELO

Medvednica 1 PDFŽOGICE KAO PRVI DOMAĆINI MEĐUNARODNOG COMENIUS PROJEKTA

ŽOGICE KAO PRVI DOMAĆINI MEĐUNARODNOG COMENIUS PROJEKTA(1)

PREZENTACIJA O ZAGREBU

ACTIVITIES What do we do

MEĐURELIGIJSKA KULTURA – POSJET ISLAMSKOJ GIMNAZIJI dr. Ahmeda Smajlovića

Dana 27. ožujka posjetili smo Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića, bio je to naš drugi posjet u sklopu nastave Međureligijske kulture. Osim profesorice Jakice Lovrić s nama su bile i prof. s. Patricija Mađer i prof. Vesna Šiško. Pozdravili su nas te predstavili školu ravnatelj gimnazije Mevludija ef. Arslani i profesor islamskog vjeronauka Mirza ef. Mešić. Učenice su nas srdačno dočekale pa smo odmah uspostavile ugodnu komunikaciju. Predstavili smo se kratkom prezentacijom o našoj školi i nakon toga počeo je razgovor.

Naš dijalog se brzo razvio jer su teme bile nadasve zanimljive. Budući da smo sve bile djevojke, mogle smo otvoreno o svemu razgovarati. Dotaknuli smo se tema kao što su predbračni odnosi, abortus, odijevanje u našim vjerskim školama, položaj žene u društvu – posebno ako je vjernica, te problema i predrasuda s kojima se susrećemo. Bili smo iznenađeni koliko smo zapravo jedni o drugima znali o pitanjima vjere, što znači da smo imali predznanje, a sada smo ga još više produbili. Bilo je lijepo čuti da postoje mlade žene u današnjem društvu koje drže do moralnih principa, ne srame se svoje vjere, običaja… dapače o njima se svjedoči i kroz odgoj i obrazovanje. Želimo pokazati da su naše škole otvorene za dijalog i ravnopravne svim drugim školama u društvu, a to što su vjerske smatramo velikom prednošću.

Na kraju smo obišli džamiju i prisustvovali klanjanju ikindije namaza. Bilo je ovo još jedno nezaboravno iskustvo. Razmijenili smo i telefonske brojeve. Veselimo se našem sljedećem susretu.

Maja Marić, 3. b

Marija Nikolić, 3. b


 


PROJEKT:MEĐURELIGIJSKA KULTURA-posjet Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji Kantakuzina Katarina Branković.

Nekoliko učenica naše škole pohađa fakultativnu nastavu pod nazivom Međureligijska kultura koju vodi prof. Jakica Lovrić. Cilj je ove nastave bolje upoznati religijske zajednice, njihovo vjersko, kulturno i javno djelovanje, posebno vjerske gimnazije s kojima želimo ostvariti bolji kontakt i potaknuti međureligijski dijalog naših učenika, što je i glavni cilj ove nastave. Kroz zajedničku komunikaciju vidjeti koje su to predrasude koje imamo jedni o drugima, što nas spaja i po čemu smo različiti i specifični. Što nas čini drukčijima u odnosu na druge škole, jesmo li diskriminirani u društvu… Govorit ćemo o raznim temama kao što su moralna, vjerska, kulturna… pitanja.

Prva škola koju smo posjetili 29. studenog bila je Srpska pravoslavna opća gimnaziju Kantakuzina Katarina Branković. Zahvaljujemo našoj prof. Ireni Vojvodić koja nam je dogovorila posjet, a koja je profesorica u obje škole. S nama je bila i naša vjeroučiteljica prof. s. Patricija Mađer.

Bili smo lijepo primljeni i pozdravljeni od ravnatelja Slobodana Lalića i vjeroučitelja pravoslavnog vjeronauka prof. Zorana Radića. Domaćini su nam najprije pokazali prostor škole te kapelu Svetog Save.

Susret je započeo kratkom prezentacijom u kojoj smo prikazali djelovanje naše škole. Zatim smo vrlo brzo u opuštenoj atmosferi s učenicima pravoslavne gimnazije otvorili diskusiju. Budući da smo mi učenici vjerskih škola, govorili smo o predrasudama koje imamo jedni o drugima. Kakav je naš status u društvu i kako nas drugi vide. Jesmo li doživjeli kakve neugodnosti s obzirom da idemo u vjersku školu… Čini li nas to posebnima, drukčijima.

Bilo je ovo jedno novo iskustvo i nadamo se da će se naša suradnja nastaviti. Zahvaljujemo se svima na gostoprimstvu.

Valentina Pijetlović, 3.b


 


1. Županijska smotra projekata iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo.

Naša škola je po prvi puta sudjelovala na 1. Županijskoj smotri projekata iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo koja se održala 28.ožujka 2014. u OŠ A.B. Šimića u Zagrebu. Smotra Projekta građanin je kulminacija interaktivnog programa građanskog odgoja kojem je cilj aktivno uključivanje mladih u građanski život njihovih zajednica. U Projektu građanin, učenici uočavaju i analiziraju pitanja i probleme s kojima se suočava njihova zajednica (škola, susjedstvo, grad, država).

Ovaj put djevojke su odlučile pozabaviti se pitanjem sve većeg broja korisnika pučkih kuhinja u trenutno osiromašenoj Hrvatskoj. Upravo takva situacija dovodi do sve većeg broja korisnika pučkih kuhinja koje njima predstavljaju jedini način da dođu do barem jednog kvalitetnog obroka dnevno, neophodnog za preživljavanje.

Kroz razgovore s organizatorima pučkih kuhinja (Misionarke ljubavi, Franjevci – Kaptol, Ustanova Dobri dom) pokušali smo razumjeti i definirati najčešće probleme s kojima se susreću te ih predočiti građanima kako bi ih se pokušalo što više osvijestiti o tome.

Također smo pitali i same građane koliko su upoznati s djelovanjem pučkih kuhinja u gradu Zagrebu.

Na projektu sudjeluju: Ana Krasić, 2.c; Andrea Vrankić, 2.c; Anamarija Miloš, 3.b; Valentina Pijetlović, 3.b; Anamaria Purgar, 3.c i Klara Radeljak, 3.c, pod vodstvom mentorica Jelene Lulić i Ive Baričević.

 


Stranica 1 od 212