O nama

Ženska opća gimnazija

Škola nije samo obrazovna institucija nego i zajednica ljudi koji u njoj provode veliki dio svog vremena i koja čini važan dio njihovog života.

Kroz nastavu, druženje, razgovore, izlete i aktivnosti svi mi na svoj način sazrijevamo i ostavljamo trag u životima drugih.

Specifičnost naše škole su sestre milosrdnice koje su školu osnovale i koje ju vode. Njima pripada ravnateljica i tri profesorice, ali u životu škole na različite načine sudjeluju i druge sestre iz zajednice sestara milosrdnica.

više »

Povijest

Današnja Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica nasljednica je Ženske realne gimnazije Družbe sestara milosrdnica koja je otvorena 1926. godine u Varšavskoj ulici u Zagrebu.

Na vrhuncu svog rada i stručno i prostorno vrhunski opremljena , s 1464 učenice, škola je dočekala drugi svjetski rat. U svibnju 1945. u Zagreb su ušli partizani. U rujnu je škola bila ukinuta i preimenovana u “IX. državnu gimnaziju”. Uskoro su oduzete i teško stečene zgrade, a sestre profesorice dobile su otkaze te su se morale “prekvalificirati” za medicinske sestre jer im je u bolnicama rad bio dopušten.

Zahvaljujući novim društvenim prilikama, stvaranju u demokratske Hrvatske i ponovnoj mogućnosti otvaranja katoličkih (i drugih nedržavnih) škola od jeseni 1995. obnavlja se organizirana prosvjetna djelatnost sestara milosrdnica otvaranjem i radom Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica pod tradicionalnim geslom “PRO DEO ET PATRIA”.

više »

U svjetlu vjere…

U svim svojim aktivnostima i u cijelom životu škole nastojimo živjeti u svjetlu vjere, u ozračju Božje prisutnosti koju osjećamo i onda kad ne mislimo na nju. Želimo i kroz znanje i kulturu i odgoj koji primamo i pružamo u školi rasti u i u svojoj vjeri – utemeljenoj na Evanđelju i življenoj u Katoličkoj Crkvi.

Zato imamo i trenutke koji su posvećeni samo tom rastu u vjeri kako bi od takvih trenutaka bili “osvijetljeni” i svi drugi trenuci našeg školskog života.

više »

Djelatnici

Popis naših djelatnika.

više »

Upisi

Opće informacije o upisima u Školu.

više »

Dokumenti Škole

Dokumenti Ženske opće gimnazije

više »

Zakoni, pravilnici, odluke

Opći dokumenti

više »